Administrație

Despre parc

Turism

       

Noutăţi

Galerie foto

O colecţie de imagini din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Filme

Comunități locale

 

Geografic, localităţile care fac parte din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, sunt amplasate, în cea mai mare parte, între Valea Grădiştei (Costeşti, Grădiştea de Munte, Luncani, Federi, Fizeşti, Ponor, Petros) şi Valea Streiului. Celelalte localităţi (Crivadia, Merişor, Băniţa) sunt aşezate de-a lungul D.N. 66 începând de la Crivadia până la Peştera Bolii, în partea de sud-est a parcului.

Zona care a prezentat cel mai intens interes pentru specialiştii etnografi a fost şi este zona "Platforma Luncanilor", denumire care a fost folosită pentru prima dată în anul 1950 de Ion Conea şi M. Kandel şi care reprezintă ultimul complex de nivelare (Gornoviţa), o parte individualizată a Munţilor Şureanu din Carpaţii Meridionali.

Vechimea şi continuitatea populării acestei zone de munte este atestată de urme ale omului paleolitic la Cioclovina (fosile umane şi unelte) şi neolitic la Ţâfla (aşezare aparţinând neoliticului). Cele mai multe dovezi ale existenţei oamenilor în zonele înalte ale platformei şi în apropierea ei, aparţin perioadei preromane şi romane, întreaga regiune adăpostind centrul administrativ al statului dac, respectiv al provinciei romane Dacia Felix.

Principala ocupaţie a locuitorilor din zonă este creşterea animalelor. Elementele tradiţionale îmbinate cu tehnici moderne introduse pentru uşurarea muncii, au rămas mărturii menite să ateste vechimea acestei îndeletniciri.

Teritoriul, în trecut aproape în exclusivitate pastoral (luncănenii fiind cunoscuţi oieri), cunoaşte în prezent introducerea, pe lângă activităţile de îngrijire a vitelor şi pe cea a îndeletnicirilor agricole, prin cultivarea plantelor (porumb , secară, cartofi etc) şi valorificarea pomilor fructiferi. Păstoritul pendulator este practicat la stânele aflate în munţii din apropiere: Retezat şi Şureanu. Începând cu luna mai, familiile aparţinând unor grupuri de case aflate în relativa apropiere, îşi adună vitele şi oile, trimiţându-le la cea mai apropiată stână aflată la o zi sau două de mers. Aici animalele vor fi păzite de unul sau doi ciobani, de mulsul şi de prepararea laptelui ocupându-se băciţele care vor locui permanent la stână, fără să coboare în sat până la sfârşitul verii. Băciţele sunt alese din rândul femeilor de peste 50 ani, cele tinere rămânând să îngrijească de gospodărie şi, din când în când, să transporte produsele gata preparate, de la stână la gospodăria din sat.

Aspecte culturale şi etnografice


Activități tradiționale

                    

Pe teritoriul parcului natural și al comunelor peste care se suprapune sunt practicate diverse activități tradiționale care valorifică resursele naturale regenerabile...[citiți în continiuare]

© 2009 Administraţia Parcului Natural Gărdiştea Muncelului - Cioclovina | www.gradiste.ro